برای نوشتن مقالۀ استاندارد برای انتشار در مجلات معتبر ISI چه باید کرد؟راهنمای نوشتن مقاله ژورنال در ایران
برای گرفتن پذیرش مقاله باید به نکات زیر توجه کرد:
۱٫ داشتن عنوان متناسب با تحولات روز
عنوان مورد نظر باید کاملا واضح و دارای لغات کلیدی تحقیق باشد. عناوین طولانی سبب کاهش نمرۀ ارزشیابی مقاله میشود.
۲٫ چکیدۀ مناسب
چکیدۀ تحقیق باید مختصر و مفید باشد. چهار بخش اصلی چکیده عبارتاند از:
– بیان مسئله و هدف از انجام پژوهش (۲ تا ۳ خط)
– روش تحقیق
نوع تحقیق (میدانی، کتابخانهای، طولی، تقاطعی، …) (یک خط)
محل تحقیق یا مکان اجرا (منطقه، شهر، کشور) (نیمخط)
دورۀ تحقیق (از ماه … در سال … تا ماه … سال …) (نیمخط)
جامعۀ تحقیق، نمونۀ تحقیق (تعداد افراد منتخب) (نیمخط)
روش انتخاب حجم نمونه (تصادفی ساده، تصادفی خوشهای) (نیمخط)
نوع آزمون آماری (کای اسکوار (خی دو)، تی استیودنت، رگرسیون و…) (نیمخط)
نوع مدل: نام مدل
– نتایج تحقیق
نتیجۀ فرضیههای تأیید یا ردشده نوشته شود (۲ تا ۳ جمله).
برخی مجلات دارای ساختاری از پیش تعیینشده برای نوشتن چکیده هستند و پژوهشگر میبایست در فضای تعیینشده هدف پژوهش، روش تحقیق، نتایج، اهمیت پژوهش و… را وارد کند.
– واژگان کلیدی (حداکثر چهار کلمه)
۳٫ بخشهای بعدی مقاله:
– مقدمه (Introduction)
در این بخش محقق با نوشتن مطالب کلی توجه خواننده را به موضوع تحقیق جلب میکند. ابتدا باید موضوع مورد نظر از قول منابع معتبر تعریف شود؛ این منبع باید از همه مهمتر باشد، اعتبار بیشتر سبب جلبتوجه بیشتر خواننده میشود. سپس مطالب مرتبط با مقدمه را در این بخش قرار دهید. یادتان باشد هیچ جملهای را بدون منبع ننویسید.
– بیان مسئله
در این قسمت نیز ابتدا به تعریف مسئله بپردازید، سپس مشکلات و مسائل مرتبط با موضوع را بیان کنید و سعی کنید سؤالهایی را که در فرضیات تحقیق مطرح کردهاید در این بخش به صورت جملات پرسشی مطرح کنید ولی این پرسشها باید در جملات خبری باشد. برای مثال در فرضیه دارید:
«رابطۀ مستقیمی بین اجرای مدیریت مشارکتی و افزایش بهرهوری در بیمارستانها وجود دارد.»راهنمای نوشتن مقاله ژورنال در ایران
این موضوع را میتوانید در بیان مسئله چنین بنویسید:
«اینکه آیا میتوان از روش مدیریت مشارکتی در شرکتهای خدماتی و بیمارستانها با حداکثر بهرهوری استفاده کرد، هنوز مورد اختلافنظر پژوهشگران علم مدیریت است.»
– بیان اهمیت موضوع
در این بخش اهمیت مسئله را بیان میکنید. اینکه بیتوجهی به این مسئله سبب چه عواقبی در … میشود و اجرای درست آن چه نتایج مثبتی به همراه دارد (آوردن اعداد و ارقام معتبر به صورت درصد و…). در کشورهای دیگر چه نتایجی از این مسئله گرفتند و اجرا نشدن آن سبب چه مشکلاتی شده است. یادتان باشد که این مطالب را باید حتما با ذکر منبع در آخر هر جمله بنویسید. از جانب خودتان قلمفرسایی نکنید. راهنمای نوشتن مقاله ژورنال در ایران. درنهایت بنویسید که اگر این تحقیق در … اجرا شود چه نتایجی برای مسئولان و… دارد؟راهنمای نوشتن مقاله ژورنال در ایران
– مروری بر تحقیقات انجامشده
از تحقیقات سالهای اخیر شروع کنید و به عقب بروید. اگر مقاله را برای مجلات داخلی میفرستید ابتدا از تحقیقات داخلی بنویسید و اگر مقاله را برای مجلات خارجی میفرستید برعکس عمل کنید.
از نوشتن نام یک نفر به صورت مکرر جدا خودداری کنید؛ این کار این شبهه را ایجاد میکند که شما از منابع مختلف استفاده نکردهاید.
برای مقالات رشتههای تاریخ هرچه منبع قدیمیتر باشد جالبتر است. ولی برای مقالات رشتههای مدیریت، فنی، پزشکی و علوم پایه باید از منابع جدید بیشتر استفاده شود.
اگر مطمئن نیستید که مطلب مربوط به کدام منبع است، از نوشتن آن جدا خودداری کنید؛ چون بررسیکنندگان مجلات خارجی کلیۀ جملات شما را با منابع موجود تطبیق میدهند و اگر خلاف آن ثابت شود مقاله مردود خواهد شد.
اگر از منابع و مقالات اینترنتی استفاده میکنید، باید حتما این مطالب تحقیقاتی باشند. از نوشتن مطالب سایتهای تبلیغاتی جدا خودداری کنید، چراکه نویسنده برای تبلیغ شرکت خود ممکن است دقت زیادی در منبع مورد نظر نشان ندهد. بهتر است مقالۀ مورد نظر دارای مشخصات دانشگاهی باشد (مقالاتی که دارای فرمت PDF هستند از اعتبار بیشتری برخوردارند).
اگر مطلبی را از کتابهای ترجمهشدۀ داخلی اقتباس میکنید، یادتان باشد که اغلب این کتابها در جهان دارای ویرایشهای جدیدتری هستند که هنوز در ایران ترجمه و منتشر نشدهاند. بهتر است کتاب اصلی با ویرایش جدید را پیدا کنید و به آن ارجاع دهید.
مشکل مهم
بسیاری از محققان داخلی به علت ضعف زبان انگلیسی مجبورند از مقالات ترجمهشده در کتابهای داخلی استفاده کنند، غافل از اینکه این کتابها بارها ویرایش شدهاند و ممکن است جملات آنها عوض شده باشد. حتی اگر مطالب کتاب عوض نشده باشد، نوشتن نام نویسنده و سال انتشار قدیمی آن سبب میشود که کارشناسان مجلات خارجی نتیجه بگیرند که شما به منابع جدید دسترسی ندارید و این مسئله شانس پذیرش مقالۀ شما را پایین خواهد آورد. برای حل این مشکل باید جدیدترین نسخۀ کتاب را پیدا کنید. در برخی موارد ممکن است کتاب مورد نظر با ویرایش جدید در داخل کشور موجود نباشد اما از همان نویسنده مقالاتی با تاریخ جدید چاپ شده باشد. اگر آن مقاله را بیابید مشکل منبعنویسی شما حل خواهد شد و دیگر مجبور نیستید نام کتاب ترجمهشده را که دارای سال انتشار قدیمی است در منابع بیاورید. به جای آن مقالۀ نویسنده را ترجمه کنید و جملۀ مورد نظر را پیدا میکنید. به این ترتیب نام همان نویسنده را با سال انتشار جدیدتر در مقاله خود میآورید.
بهطور کلی نوشتن منبع ترجمهشده به زبان فارسی برای مجلات خارجی کار جالبی نیست و از اعتبار مقاله میکاهد، ولی در مجلات داخلی این مشکل کمتر مطرح است اگرچه مجلات داخلی نیز از اصالت منبع استقبال میکنند و آخرین ویرایش را بیشتر قبول دارند.
– فرضیات و اهداف تحقیق
فرضیات را دقیق و مناسب بنویسید.
– روش تحقیق
روش تحقیق بخش بسیار مهم مقاله را تشکیل میدهد. برای نوشتن این بخش حتما با متخصصان آمار م کنید. اگر مطالب مقالۀ شما در سطح بالایی باشد، ولی روش تحقیق درستی انتخاب نکرده باشید زحمتتان به هدر خواهد رفت.
از مطالب نوشتهشده در بخش چکیده پیروی کنید منتهی جملات کاملتر و بیشتری را به کار گیرید.راهنمای نوشتن مقاله ژورنال در ایران.
– نتایج تحقیق
برای نوشتن نتایج تحقیق در مقالۀ انگلیسی باید از مهمترین جدولها و نمودارها استفاده کنید. همۀ جدولها و نمودارها را در مقاله قرار ندهید و از کشدار کردن مقاله جدا خودداری کنید. بهطور مثال اگر برای چند سؤال مربوط به هر فرضیه یک آزمون انجام دادهاید، سعی کنید جدول نهایی آزمون را در مقاله قرار دهید.
– بحث و نتیجهگیری
در این بخش باید ابتدا چند نکتۀ مهم را از متن تحقیق بیاورید. سپس نتیجۀ هر فرضیه را نوشته، پس از آن نتیجۀ تحقیقات دیگران را دربارۀ آن فرضیه بنویسید و درنهایت این نتایج را با نتیجۀ خود مقایسه کنید. برای مثال، «در این تحقیق مشاهده شده که رابطۀ معنیداری بین … و … وجود دارد. این نتیجه با نتایج کاپلان و همکاران (کاپلان ۲۰۰۳) و راجر (۲۰۰۲) و موریسون (۱۹۹۶) مطابقت دارد ولی نتایج پژوهش آقای … در ایران (۱۹۹۷) خلاف این نکته را نشان میدهد. از سوی دیگر در زمینۀ … مشاهده میشود که در این تحقیق … اما پارکر (۲۰۰۱) اعلام کرده است که …»
توجه کنید که در این پاراگراف از منابع مختلفی استفاده شده است. در واقع یک مقالۀ درست و مناسب باید همین مشخصات را دارا باشد. به طور کلی همۀ قسمتهای مقاله باید کموبیش این تعداد منبع را لابهلای جملات خود داشته باشد.
– پیشنهادها
پیشنهاد در دو بخش داخل کشور و خارج از کشور (بینالمللی) باشد.
– تشکر و تقدیر
از استادان و دوستان و آشنایان در چند جملۀ کوتاه تشکر کنید.
– منابع
منابع باید کاملا دقیق نوشته شوند. برای نوشتن منابع میتوانید به منابع مقالات منتشرشده توجه کنید. اگر از مقالۀ فارسی استفاده کردید، سال هجری شمسی را به سال میلادی تبدیل کنید.
درباره این سایت